Rommel in je huis geeft chaos in je hoofd

Rust ervaren in je hoofd is een belangrijk doel bij veel mensen. Iedereen heeft al genoeg bezigheden – al dan niet professioneel – en té weinig tijd om te besteden aan écht belangrijke zaken. Alles lijkt alleen maar drukker te worden in onze maatschappij en zonder dat we het beseffen, doen we daar vlot aan mee.

Nog nooit zoveel uitval door stress, burn-out en depressie

We hebben tegelijkertijd nog nooit zó veel te maken gekregen met uitval door stress, burnout en depressie. Psychiaters, psychologen en therapeuten kunnen niet volgen waardoor wachtlijsten alleen maar langer worden. Vanuit de overtuiging dat rust in je omgeving, in je administratie, in je tijdsbesteding en in je leven in het algemeen eveneens mentale rust in je hoofd biedt, helpt het om de tastbare buitenwereld op te ruimen om binnenin (in je hoofd) orde op zaken te stellen.

Hoe ligt jouw plekje in huis erbij?

Een kleine oefening. Heb je al eens rondgekeken hoe jouw woning erbij ligt? Kijk eens objectief naar je huiskamer. Woon je met verschillende mensen onder één dak, kijk dan naar het plekje dat enkel van jou is. Hoe ziet het eruit? Is het rommelig en ongestructureerd of juist ordelijk en georganiseerd? Het ‘zegt’ veel over de rust of onrust die jij ervaart.

Een rommelig huis betekent chaos en rommel in je hoofd. Een studie heeft aangetoond dat té veel spullen om ons heen ervoor zorgen dat ons brein letterlijk overspoeld wordt. Onze hersenen geraken dan overbelast. Zij moeten immers alle visuele prikkels van spullen om ons heen zien te verwerken en dat ‘kost’ werkgeheugen. Dat gebeurt grotendeels onbewust waardoor je er zelf niet veel aan kan doen… Tenzij, orde creëren. Daar houden onze hersenen van, want ons brein moet bij structuur en orde veel minder hard werken. Een georganiseerde ruimte geeft dus rust en ontspanning.

Jouw huis weerspiegelt hoe jij je voelt

Hieruit kunnen we eveneens afleiden dat de manier waarop jouw huis erbij ligt, voor een groot deel ‘vertelt’ hoe jij je op dit moment voelt. Elke ruimte van jouw huis weerspiegelt jouw emotie. Ben je een chaoot, dan is de kans groot dat je woonkamer er rommelig bijligt. Heb je alles op een rij en lopen de zaken op rolletjes, dan ziet de huiskamer er wellicht prima uit. Voel je enige verwarring, dan laat je regelmatig wat liggen in huis. De rommel stapelt zich op. Niet alleen thuis zegt de omgeving iets over je aard. Zo zouden chaotische mensen meer icoontjes op het bureaublad van hun computer hebben.
Zodra je deze inzichten kent, kan je er ook iets mee doen zodat het gevoel dat je wil bereiken – die rust in je hoofd – weer iets dichterbij komt.

Dit inzicht nemen we ook mee in het Inspire Me- traject waar je met Annelies aan de slag gaat met de chaos in je hoofd en huis.

Annelies Mentink
Opruim- en minimaliseercoach bij Annelies Minimaliseert®

GRATIS Zelfhulptips bij Overprikkeling

Ontdek dé 4 peilers waarop te werken om overprikkeling tegen te gaan.
Leer van mijn verhaal dankzij gratis tips, opdrachten en inspiratie.
Liefs,

Karolien Marck

Ontvang jouw zelfhulptips